Book Now!

Македонија – најважната раскрсница во срцето на Балканскиот Полуостров е се уште неоткриена и мистична земја која срдечно ги поздравува сите патници кои сакаат да ги откријат нејзините тајни. Во текот на вековите, Македонија го сочувала богатството на природните убавини, традиционалните вредности и различните култури.

Охрид – Град на светлината

Охрид е голем град во југозападна Македонија на брегот на Охридското Езеро. Градот на огромна историја и наследство, беше ставен под заштита на УНЕСКО во 1980 година. Вгнезден меѓу високите планини до 2.800 м и Охридското Езеро, тоа не е само место од историско значење, туку и од извонредна природна убавина. Езерото е постаро од три милиони години. Фактички точни и врз основа на обемни историски истражувања податоци, укажуваат дека Охрид е едно од најстарите населени места во цела Европа. Градот Охрид првпат се споменува во грчки документи од 353 пр.н.е., кога бил познат како Лихнидос – или “градот на светлината”. – “скапоцен камен кој емитира светлина”. Светата архитектура на Охрид се истакнува во урбаниот пејзаж и тоа вклучува рани базилики, манастири и средновековни цркви; тие се наоѓаат на места што овозможуваат на секој посетител да ужива во погледот на езерото и сончевата светлина. Бројни археолошки остатоци од праисторијата можат да се најдат во стариот град. Вкрстувањето на добро конзервирани природни вредности со квалитетот и разновидноста на неговото културно, материјално и духовно наследство го прават овој регион навистина уникатен. Душата на бесмртниот град Охрид е возвишеното езеро, кое за многумина претставува кулминација на македонското искуство, царство на светлина и вода, складиште на антички рушевини од претходните царства на Македонија. Охрид е скапоцен камен во круната на Македонија.

Охрид

Од праисториски и класични времиња (кога Охрид бил познат како Лихнид, “Град на светлината”), регионот кај Охридското Езеро е важен центар на културата и учењето. Самата земја со своите тивки длабоки и антички езера и сценски планински предели обезбедува прекрасна позадина за охридскиот огромен спектар на религиозни и секуларни уметнички дела и архитектура. Главниот центар на јужнословенското учење е воспоставен тука во 10 век, и оттогаш се создаваат безброј фрески, мозаици и икони. Во текот на вековите еволуирале огромно и колоритно наследство на убава архитектура, величествени артефакти, култура, занаети и традиции. Во комбинација со живописното езеро и планина, интересна градска и селска архитектура, клима, локално гостопримство и вкусна свежа храна, посетата на Охридското подрачје ќе Ви годи од секој аспект.

Прошетка околу стариот дел на градот, “Варош” и пристаништето е големо задоволство. Можете да го видите шарениот пазар, да отидете по калдрмата покрај малите продавници и бутици до кејот и да уживате во прекрасните погледи на езерото и планините, до тврдината покрај старите куќи до уште посензационален панорамски поглед или по должината на езерото до Канео каде црквата Св. Јован исчезнува во езерото во едно од најромантичните поставувања што може да се замисли.

Охридското опкружување е исто толку фасцинантно. Прошетајте до манастирот Св. Наум и погледнете ги магичните извори на реката Црн Дрим додека влегуваат во езерото. Појдете низ планините за да ја посетите древна пештерска црква или традиционално село како Велестово или Елшани, каде што се чини дека времето стои со векови. Каде и да одите, ќе забележите јасност на светлината, чистота на воздухот и топлина на гостопримството.

 Патеки ( пешачење, велосипед, брод )

Рамните површини околу Охридското и Преспанското Езеро нудат широка мрежа на патишта и патеки кои се лесно достапни за користење како пешачки и велосипедски патеки од сите нивоа на способност и возрасни групи. Локалните планини достигнуваат висина на повеќе од 2000 метри. Искачете се на врвот и уживајте во неверојатните погледи на езерата и бројните необични села. Длабоко вдишете свеж воздух и ќе почувствувате мирис на диви цвеќиња а ветрот ќе шепоти во вашите уши. Ќе видите различни невообичаени птици, дозволете нивната прогонувачка песна да ги транспортира вашите сетила во аура на спокојство. Трагите за наследство ќе ве однесат во многу села каде што можете да го доживеете руралниот живот во Македонија. Локалните водичи и мапи се достапни од нашиот туристички агент. Меѓу патеките за најмногу уживање се оние што минуваат низ Националниот парк Галичица помеѓу Охридското Езеро и Преспанското Езеро, во планините западно од Струга околу Вевчани и во традиционалното село Брајчино над Преспанското Езеро. Без оглед на тоа колку сте во форма, без оглед на тоа на каков терен уживате да пешачите или возите велосипед, ќе имате можност да го набљудувате руралниот начин на живот кој е релативно непроменет повеќе од сто години. Секогаш можете да патувате со брод и да ги посетите некои од локалитетите околу езерата или да уживате во пловење по езерото и да застанете во неверојатен предел.

Уживајќи по патеките

Изберете патека и започнете со лично откривање на природното и културното наследство на македонската езерска земја. Откријте го изворот на словенската писменост и култура и богатството на византиската уметност меѓу најценетите верски фрески и икони во светот. Нурнете во чистите води на езерата. Уживајте во уникатниот вкус на охридската пастрмка или крапот на Преспанското Езеро. Прошетајте покрај мирните, антички ридови. Уживајте во прекрасната глетка. Вдишете го свежиот воздух. И, пијте од ладните планински извори.

 

Цар Самуиловата тврдина

До 1018 година, Охрид бил главен град на првата држава на македонските Словени и каде што цар Самуил (976-1014) ја изградил својата тврдина. Три километри кули и високи ѕидови, првично биле изградени за да го заштитат градот на трите страни кои не се соочуваат со езерото. Тврдината сега доминира во градот и дава одлична гледна точка на езерото и планините. Се користи како сцена на отворен театар за време на фестивалот Охридско лето.

 

 

 

Галерија на икони

Призната како една од највредните во светот, оваа колекција на икони е создадена помеѓу 11 и 19 век. Некои се прекриени со сребрени обложувања, украсени со минијатурни фигури на пророци и разни светци, сцени од Стариот и Новиот завет, како и цветни и геометриски орнаменти. Галеријата се наоѓа веднаш до црквата Богородица Перивлептос.

Национален музеј – Куќа Робевци

Во 1516 година, повеќе од два века пред Лувр или Британскиот музеј, архиепископскиот музеј е основан во црквата Св. Климент, што го прави еден од најстарите музеи од ваков вид во Европа. Во моментов, музејот е сместен во неколку простории. Куќата на семејството Робев, архитектонска убавина изградена во 1863 година, го чува археолошкото наследство на Охридско-струшкиот регион од праисторијата до денес. Етнографската колекција на материјалната и духовна култура на луѓето од оваа област е прикажана во куќата на Уранија. Во Музејот на словенската писменост се сместени фотографии, копии и оригинали на главните документи напишани на црковнословенски јазик, на глаголицата и на кирилицата што го илустрираат целокупниот развој на словенската писменост од нејзиното основање до денес.

 

 

Охридскиот чинар

Кај малиот плоштад во близина на пазарот доминира големото дрво Платан (Платанус Ориенталис), еден од најпознатите охридски знаменитости во Охрид. Дрвото е старо по некои проценки 800-900 години. Неговата основа е широка околу 20 метри. Таа е сега шуплива и во минатото била дом на мала берберска продавница и мало кафуле. Големата купола на Али-пашината џамија е истакната карактеристика на античкото рамнинско дрво. Се верува дека овој споменик на исламската архитектура и уметност е изграден кон средината на 16 век како донација на везирот Али Паша од Белград.

Билјанини извори

Во мал парк на периферијата на Охрид, водите на изворите на Билјана ја поврзуваат планината со езерото. Стотици извори го хранат Охридското Езеро со свежа вода, но ниеден не е толку познат како Билјана. Изворите се хранат со водите на Преспанското Езеро што поминува под планината. Исто така, обезбедуваат вода за пиење за градот Охрид. Приказната за убавината на Билјана се прераскажува во љубовна песна што е една од најпопуларните традиционални песни во Охрид.

Велгошти

Некогаш одвоено село, Велгошти сега е едно од предградијата на Охрид, но сепак води тивок живот. Позиционирано во подножјето на планината Исток, ова село дава можност да се истражуваат планинските предели и да се почувствува руралниот живот на неговите жители, како што се овчарите. Над селото, манастирот Св. Петка обезбедува сместување цела година во мирна околина со прекрасен поглед на целиот град. Над планината се наоѓаат црквите Св. Илија и Св. Никола.

Елшани

Ако барате тивок селски живот, прекрасни погледи на езерото и недопрена природна убавина посетете го Елшани. Традиционалниот живот продолжува овде како времето да стои. Секое семејство има сопствено лозје, домашни животни се уште се чуваат и традиционалниот процес, како што е дестилацијата на ракијата, сеуште се практикува. Дрводелците и бочварите сè уште ги извршуваат своите занаети. Прекрасна база за планински прошетки, селото нуди сместување, продавници кои нудат храна и пијалаци и планински водичи. Локалната туристичка организација нуди широк спектар на организирани активности како што се тури во планина и околина.

Пештани

Некогаш рибарско село, лоцирано во подножјето на планината Галичица, во мал залив, на 12 километри од Охрид на патот кон Свети Наум, Пештани се разви во модерен туристички центар, со добри ресторани, кафулиња, продавници и хотел.

Трпејца

Типичен пример за рибарско населба на брегот на Охридското Езеро, со куќи кои се изградени на падините на стрмниот рид. Селото може да се пофали со прекрасна песочна плажа. Овде можете да го почувствувате вистинскиот вкус на свежа пастрмка, како и други домашни локални специјалитети. Во близина на селото е црквата на Богородица Zahumska, подигната во 1361 година. Црквата стои во подножјето на планината Галичица и може да се стигне само со чамец.

Требениште

Во близина на селото Требениште, постои една од најатрактивните археолошки локалитети во Македонија. Овие археолошки откритија влегле во светските антологии. Најпознати се златните маски Требениште, два од нив се во музејот во Белград и два во музејот во Софија. Маските датираат од крајот на 6 век и почетокот на 5 век п.н.е. Тие биле користени при закопување на принцовите од Требениште, кои припаѓаат на античките Македонци.

 

Изворите на Црн Дрим

Изворите на Црн Дрим се во близина на манастирот Св. Наум. Водата збирана од четириесет и пет извори од Преспанското Езеро прави огромен извор како езеро, кое се влева во Охридското Езеро на ова место, а во Струга 35 км преку езерото. Водата е ладна и јасна како никаде на друго место, а областа е населена со диви патки и други птици. Земете чамец за да ги видите изворите и да се доближите до овој мини рај.

 

 

 

Национален парк Галичица

Националниот парк “Галичица” се наоѓа помеѓу двете древни езера Охридско-Преспанско. Во 1958 година тој беше назначен како Национален парк поради неговата многу висока биолошка разновидност, исклучително богата флора и фауна и исклучителна природна убавина. Прошетајте низ подрачјето на Паркот, и на секој чекор може да најдете ретки билки богати со етерични масла, шарени теписи со планински цвеќиња, диви овошја или едноставно да уживате во спокојството и прекрасните погледи.

Единствени патеки и локации на Галичица, за љубителите на планинскиот туризам

Трекинг патека Асан Џура

Се наоѓа во централниот дел на Националниот парк и е долга 15 километри.

Велосипедска патека …

Пештерата “Саматска дупка”

Должината е 224 метри, ширина 6 метри, а таванот е висок до 2 метри. Во пештерата има украси “драперии” и “пештерски бисери”.

 

Гледиштето “Гога”

Се наоѓа на 1735 м надморска височина. Охридското и Преспанското Езеро и планините што ги опкружуваат, може да се видат од тука.

“Бачило” – Планинска куќа

Традиционален објект за летно планинско сточарство и производство на овчо млеко.

 

Залив на коските

Во праисториските времиња на Охридското Езеро постоела населба од наколни живеалишта. Луѓето таму живееле буквално на врвот на водата, на платформа поддржана од 10.000 дрвени колци укотвени на езерското дно. Остатоците од населбата беа откриени на ова место, а помеѓу 1997 и 2005 година тие постепено беа ископани од подводната екипа – Музејот на вода е елаборирана реконструкција на населбата, бидејќи археолозите сметаат дека така би изгледале помеѓу 1200 и 600 п.н.е.

Малку театарско име, Заливот на коските, дадено на оваа археолошка локација е поздрав до многуте остатоци од животни и фрагментирани садови кои се пронајдени овде. На брегот има една мала, интересна изложба на некои од моштите, вклучувајќи ја и фасцинантната фотографија од големината на населбите како што изгледаат сега под вода. Уште подобро, за нуркачите, всушност е можно да се посетат подводните ископувања на самото место со нуркачкиот центар Амфора. На север од местото, на главата на карпата има и реконструкција на римска тврдина која може да се посети како дел од вашиот билет за музеј. Заливот на коските е 16 километри јужно од градот Охрид.

 

Цркви и манастири

Ранохристијанска базилика на Плаошник

Урнатините на оваа монументална епископска црква стојат на местото наречено Плаошник, едно од најпознатите спокојни места во стариот дел на градот. Веројатно била изградена и украсена во 5 век, кога градот Лихнидос бил важен ранохристијански епископски центар. Базиликата е подигната на темелите на еден постар класичен храм и има триаголна форма. Непознати уметници го украсуваат со прекрасни мозаици со фигуративни флорални и зооморфни мотиви.

Св. Климентов манастир на Св. Пантелејмон на Плаошник

Црквата Св. Пантелејмон била изградена во 893 година. Тука се наоѓала Охридската книжевна школа, пролетта на словенската литературна и културна активност. Св. Климент воспоставил универзитет и образовал повеќе од 3500 ученици кои се ширеле низ словенскиот свет и ја продолжиле својата работа. Во периодот на отоманската доминација црквата била претворена во џамија. Во археолошките наоди во оваа црква спаѓа гробот на св. Климент. Тој е покровител на градот Охрид и цела Македонија.

 

Црква Богородица Перивлептос (Св. Климент)

Оваа извонредна архитектура и прекрасни ѕидни слики ја прават оваа црква, која датира од 1295 година, еден од најзначајните средновековни споменици во Македонија. По преобраќањето на Света Софија во џамија за време на отоманската доминација, таа станала катедрална црква на Охридската архиепископија и била преименувана во Св. Климент. Најважните богатства на црквата, фреските, се дела на еминентните средновековни сликари Михаил и Евтихиј, чија драматична експресивност беше основа за новиот тренд во византиската уметност од оваа епоха, наречена “Ренесансата на палеолозите”.

Црква Свети Јован во Канео

Живописната црква на Свети Јован Богослов потекнува од крајот на 13 век. Самостојно на брегот на езерото на карпа високо над рибарското населба Канео, тоа е едно од обележјата на стариот град Охрид и омилен симбол на целиот град. Обезбедува прекрасни погледи на езерото, градот, Националниот парк Галичица и планините на Албанија на далечниот брег. Во текот на летото, младите мажи извршуваат смртоносни скокови во езерото од карпата под црквата.

Црква Света Софија

Овој катедрален храм на охридските архиепископи е најголемиот и највеличествено зачуван споменик на црковната архитектура во Охрид и Македонија. Исклучително живописни фрески од 11 век во Св. Софија се меѓу најдобрите достигнувања во средновековното сликарство од периодот на македонската династија во Византија. Служела како катедрална црква на Охридската архиепископија сè додека не е претворена во џамија, а подоцна во складиште за време на отоманската доминација. Во 1912 година е претворена во православна црква. За време на фестивалот Охридско лето, црквата се користи како место за класични концерти и драми поради исклучителниот квалитет на нејзината акустика.

Манастир Свети Наум

Црквата и прекрасно реновираниот манастирски хотелски комплекс Св. Наум се зачудувачки лоцирани на брегот на Охридското Езеро. Свети Наум Охридски, светски познат по своите чудесни лековити сили и современик на Свети Климент, ја изградил оригиналната црква и манастир тука во 900 година. Аџилак и центар за лекување од средниот век, многу илјадници верници го посетуваат гробот на Св. Наум, кој беше погребан во црквата во 910 година, во мала, убава фрескоживописана капела.

Свети Стефан

Пештерската црква Св. Стефан од 14 век е изградена во карпа и нуди увид во животот пред векови. Постои мал манастир, кој нуди сместување во лето за ограничен број туристи. Може да се ужива во прекрасните панорамски погледи на Охридското Езеро и Охрид.

 

 

 

Живеејќи на езерото

Охрид е природно и уметничко богатство меѓу планините и бреговите на Охридското Езеро во западниот дел на Република Македонија. Охрид го зачува своето јадро во стариот дел на градот на двојниот рид на Самуиловата тврдина. Во рамките на средновековните граници голем број на археолози и љубители на уметност ќе откријат повеќе отколку што очекуваа. Оние што се ќе се најдат во Охрид ќе се вратат да уживаат во градот – музеј, чија секоја една црква, фреска или икона е од непроценлива реткост и вредност. Посетителите ја враќаат специфичната атмосфера на спокојството што постои од тесните и стрмни улици исполнети со прекрасни згради од старата градска архитектура и со средновековни храмови со живописни фасади како декор на синото Охридско Езеро најстарото во Европа и едно од најубавите езера во светот. На 5 септември 1980 година градот и Охридското Езеро беа прогласени за културно и природно наследство под заштита на УНЕСКО. Лоцирана на југозападниот дел на Македонија на границата со Албанија, во охридската долина, опкружена со високи планини, со своите сини води, Охридското Езеро претставува извонредна природна убавина која има голема економска вредност за регионот и огромно научно значење во светски рамки . Овој “Син бисер” ги привлекувал луѓето од многу одамна поради различни причини; да се населат во околината и да ги користат природните извори, туристите да уживаат во неговата убавина, како и во околината. Предизвикани научници од целиот свет откриваат некои од бескрајните тајни на езерото.

Поради своето тектонско потекло, во далечните геолошки епохи (пред 4-10 милиони години), географската изолација на ова езеро од останатите постоечки свежи водни води од тоа време, големиот волумен на вода (53 км3) и постојаните услови за живот до денес, ова езеро стана светилиште за многу организми од терциерниот период, и затоа езерото заработува друг епитет – музеј на “живи фосили”. Езерото има многу транспарентни води со максимална транспарентност од 22 метри во зима. Ова е резултат на неговата олиготрофна состојба (ниско производство на органска материја) и соодветно на тоа, релативно низок принос на риби.

Населен од огромни множества на уникатни суштества кои не можат да се најдат никаде на друго место во светот, предизвикани од поволните услови за живот, езерото стана едно од малкуте езера во светот каде што идната еволуција земала место меѓу нејзините жители во смисла на формирање на нови подвидови, видови, родови, па дури и семејства. Релативно големиот ендемизам – повеќе од 200 ендемични видови – е главно изразен меѓу суштествата кои живеат на дното на езерото. Ендемизмот, кој исто така е изразен меѓу рибната фауна со 60% од 17-те родени видови риби, е уште една реткост. Некои од ендемските жители на езерото, особено кружниот облик на сунѓер Охридска-спонгија ротонда претставува одреден доказ дека Охридското Езеро, за разлика од повеќето езера во светот, никогаш не било исушено од неговото формирање.

Овие факти од крајот на 19 век до денес привлекуваат разни научници од светот (геолози, биолози, хидролози, палеонтолози, физичари итн.) За да работат на ова езеро, а тајните што ги решат имаат голем придонес кон општото познавање на езерската и еволуцијата на организмот на Земјата. Оваа висока научна вредност на Охридското Езеро, во 1935 година, доведе до воспоставување на постојан истражувачки центар на брегот на езерото – Хидробиолошкиот институт. Овој институт, исто така, располага со мрестилишта за размножување на ендемичната доминантна и економски најважна риба од езерото – охридска пастрмка за складирање. Од 1935 до денес, езерото е подигнато со над 800 милиони пастрмки од пастрмка. Покрај охридската пастрмка, уште една ендемска пастрмка ја зголемува повеќе вредноста на езерото и нејзината висококвалитетна рибна фауна – охридската белвица. Во моментов и двете се високо загрозени видови.

Друга риба, која е најбројна во Охридското Езеро, во минатото беше искористена за производство на познатиот “Охридски бисер”. Овој сувенир фасцинираше голем број посетители во овој регион, зголемувајќи ја елеганцијата и гламурот на жените низ целиот свет. Во светот денес постојат само неколку други езера, со слична возраст, потекло и висок процент на ендемизам. Овие езера вклучуваат езера Бајкал, Титикака, Викторија, Малави. Македонската слатка вода – Охридското Езеро – исто така има значајно туристичко, рибарско и друго економско значење. Микроклиматските услови главно предизвикани од езерото им даваат на регионот услови за поволно медицинско одморалиште. Многу чистите води на езерото го прават едно од најголемите резервоари за вода за пиење во светот.

Струга, Ресен, Отешево

Струга – Поезија и мостови

Духот на Струга е нежен. Лоциран на бреговите на Охридското Езеро, градот е обвиен со мостови, преполн со прекрасна архитектура и поврзани со ленти. Насекаде се јавува неговата романтична душа. Реката Црн Дрим тече низ срцето на градот по патувањата од изворите кај Св. Наум преку Охридското Езеро. Од Струга продолжува низ Албанија до Јадранското Море. Откако е познат како “Енхалон” – Еел, Струга ги поздравува јагулите од целото Саргаско море. Денес, Струга е позната по својот годишен меѓународен поетски фестивал “Струшки вечери на поезијата”. Песните се читаат од мостовите за да се додаде на нивната романса. Струга е родно место на најистакнатите претставници на македонската култура и национално преродување во 19 век, браќата Константин и Димитар Миладинов. Од 1962 година, познатата песна на Константин “Т’га за југ”, традиционално го отвора овој голем светски поетски фестивал.

И, во планините кон север, е најстариот фестивал од сите нив, карневалот Вевчани, каде што се оди! Многу други села во планините и по должината на езерото нудат незаборавни искуства за посетителите кои сакаат да излезат од цивилизираната патека и да го откријат руралниот шарм на древната земја.

Црква Св. Ѓорѓи

Изградена во 1835 година над многу постара црква од 16 век, малата црква Св. Ѓорѓи стои во центарот на Струга. Таа содржи фрески од крајот на 19 век, но нејзиното вистинско богатство е мала галерија на икони од 13 до 19 век, вклучувајќи ја и познатата икона на Свети Георгиј насликана во 1267 година. Долгиот натпис на задниот дел на иконата споменува ” Струга на Охрид.

 

 

Природниот музеј

Музејот за природна историја е основан во 1928 година од страна на д-р Никола Незлобински. Првично, со своја сопствена колекција, сега содржи широк спектар на инсекти, птици, риби и животни од Охридско-Преспанскиот регион.

Галерија на Вангел Коџоман

Вангел Коџоман е еден од најистакнатите современи сликари на Македонија. Најголем дел од неговата работа е посветена на неговата земја и на луѓето. Неговите слики покажуваат сцени на стари куќи потпирајќи се на тесните улици и живот кој повеќе не постои. Некои од неговите најубави слики постојано се изложени во оваа галерија која се наоѓа во центарот на Струга.

Река Црн Дрим

Реката Црн Дрим излегува од Охридското Езеро во близина на хотелот “Дрим” и продолжува до Јадранското Море. Бреговите на реката се идеално место за романтични прошетки. Секоја година, на крајот од август можете да ги слушате поетите од целиот свет, рецитирајќи поезија на десетици различни јазици. Тоа е инспиративна прилика.

Пештера црквата Архангел Михаил во Радожда

Во природна пештера на стрмна карпа над селото Радожда е црква посветена на Архангел Михаил. Таа е една од најстарите пештерски цркви откриени на бреговите на Охридското Езеро. Нејзините фрески, насликани на нерамниот ѕид на пештерата, датираат од крајот на 13 век. Во поглед одблиску се открива извонредно прекрасната презентација на Архангел Михаил во составот на Чудото на Кана. Во близина е рибарското село со одлични ресторани.

Пештерски цркви во Калишта

Малата пештерна црква на Рождеството на Богородица, се наоѓа високо во карпите на западниот брег на Охридското Езеро кај селото Калишта и во близина на манастирски комплекс. Влезот во црквата се добива преку ѕид (кој исто така ја обезбедува апсидата на црквата) во природниот простор на пештерата. Внатрешноста на црквата била насликана во текот на 15 или 16 век. Во близина, на стрмна карпа со поглед на Охридското Езеро е уште една пештерска црква, посветена на Св. Атанасиј. Природното отворање на пештерата се користело како наос, додека апсидата и источниот ѕид се изградени од карпести камења. Старото сликарство во црквата се припишува на втората половина на 14 или првата половина на 15 век.

Вишни

Лоцирано во подножјето на прекрасната планина Јабланица, околу 10 километри северозападно од Струга, е убавото село Вишни, опкружено со шума од букови и дабови дрвја. Пештерната црква на Светиот Спасител е на 3 километри од селото по должината на потокот во прекрасен кањон. Фреската што го украсува ѕидот и таванот е датирана од крајот на XIV век.

Ранохристијанска базилика во Октиси

Со местоположба во близина на село Вевчани е планинското село Октиси во кое се наоѓа античка христијанска базилика од крајот на 5 или почетокот на 6 век. Мозаикот на подот од црквата е богато украсен со претстави на елени, коњи, цвеќиња, дрвја и геометриска орнаментика.

Вевчани

Вевчани е големо село лоцирано на 14 километри северозападно од Струга. Тоа е изградено на стрмна падина и во закрила на планина. Неговата архитектура е најпривлечна со многу стари куќи и згради од сите стилови и форми. Звукот на водата може да се слушне низ многубројни канали во селото. Потекнува од познатите Вевчански извори кои имаат проток на вода помеѓу 400-4000 литри во секунда. Старите водни мелници сѐ уште мелат пченка, пченица и други зрна како што правеле со векови. Прошетајте низ богатата костенска шума, искачете се до селото Горна Белица или на глацијалните езера.

Вајтос

На означените пешачки патеки над Вевчани се остатоците од стариот римски пат, Виа Игнација. Таа поминува низ прекрасна шума до Вајтос, античко место за застанување и гледна точка што ја користат трговските каравани кои патуваат меѓу јадранскиот брег и Црното Море. Панорамскиот поглед на целата долина на Охридското Езеро е спектакуларен.

 

Горна Белица

Селото Горна Белица се наоѓа на надморска висина од 1.600 метри и во близина на албанската граница, а до него може да се стигне со автомобил, возење велосипед, пешачење од Струга или пешачење од Вевчани. Денес, само две постари дами живеат во текот на целата година во селото, иако други жители го посетуваат за време на викендите и празниците. Црквата Св. Петка е во процес на реставрација, но двете дами се среќни да ја раскажат својата приказна и онаа на светителот. Сопствениците на некои од куќи за одмор нудат сместување во своите домови, а во центарот на селото има модерен хотел.

Мир и природа – Ресен

Вонредната, дива и уникатна убавина на Преспанското Езеро го привлече македонскиот цар Самуил да го изгради своето прво место на ова место на островот Св. Ахил. Езерото, кое се состои од два дела, Мала и Голема Преспа, се граничи со возвишението и е дел од општината Ресен. Овде ќе најдете бескрајни песочни плажи, разиграни планински падини, прекрасни фрескописани цркви, мир на една дива и неоткриена земја, па дури и неколку пеликани! Самата област е зачудувачка, сигурно ќе сакате да го посетите Брајчино, едно од најубавите села што може да се замисли.

Градот Ресен првпат се споменува како средновековна населба под името Росна во 1337 година. Преобразбата на оваа главно рурална населба започнала во 18 век со развојот на занаетчиството и до 19 век Ресен станал градска населба со богато место на пазарот. Ресен е добро познат по одгледување на јаболкото. Керамиката произведена од фина глина се разви во голема занаетчиска индустрија и во Ресен колонијата за керамика е основана во 1971 година и продолжува да привлекува посетители и излагачи од целиот свет. Градот исто така поседува богата музејска колекција полна со археолошки и етнолошки наоди од областа.

Црквата Св. Илија во Грнчари

Селото Грнчари се наоѓа во подножјето на живописната планина Баба, недалеку од патот што ве води од Ресен до Грција. Овде ќе ја најдете црквата Св. Илија со 13-тиот век со своите реномирани фрески и конаци изградени за верници и други патници.

Подмочани

Неверојатно, во куќата на локален земјоделец Јоне Ефтимоски ќе најдете една од најбогатите етнолошки колекции во Македонија. Содржи прекрасни примери на накит, оружје, стари монети и над 140 национални носии од целиот регион на Македонија. Јоне е воодушевен да им посака добредојде на сите посетители и да го објасни потеклото на неговите шарени артефакти.

Езерени

На северните брегови на Преспанското Езеро ќе го најдете орнитолошкиот парк Езерени, дом за над 115 различни видови птици, вклучувајќи го и пеликанот. Паркот има површина од 2080 квадратни ха. со природни брегови од маври и трски покриени со врби. Паркот е заштитен и е под покровителство на разни меѓународни организации, вклучувајќи EUONATUR.

 

Црква Св. Ѓорѓи во Курбиново

Старата црква посветена на Свети Ѓорѓи се наоѓа во близина на селото Курбиново, скриена во идилична чистина при приодите кон планината Пелистер над Преспанското Езеро. Тоа е скромна зграда со величествени фрески насликани во 1191 година. Неверојатната декорација на ѕидот на оваа црква е еден од најдобрите примери на Македонија за средновековното сликарство.

Манастирот Сливница

Манастирот Сливница и неговата црква посветена на Богородица се наоѓаат на околу три километри од селото Сливница. Манастирскиот комплекс се состои од скромна црква која била изградена и декорирана во 17 век и помошни објекти изградени во 19 век. Ѕидните слики добро се сочувани, демонстрирајќи ги стилските карактеристики на ѕидно сликарство од почетокот на 17 век во Македонија.

Брајчино

Сместено на источните брегови на Преспанското Езеро, под планината Баба, со црквата Св. Петка од 16 век, живописното Брајчино има типична селска архитектура на големи куќи со масивни ѕидови изработени од гранит од зелен камен, како одраз на некогаш просперитетниот статус на овој плоден земјоделски крај кога се тргувало со земјоделски производи и било главен извор на генерирање приходи. Реката Брајчинска Река тече низ селото во Преспанско Езеро. Можете да ловите пастрмка во реката, да уживате во пикник со печено јагнешко месо, домашно пиле или пита од сирење и други специјалитети како свеж јогурт подготвен од селаните, да ги посетувате старите водни мелници покрај реката и да ја пробате домашната ракија што сеуште се прави на традиционален начин.

Љубојно

Во близина на селото Брајчино има уште едно импресивно село кое комбинира мешавина од селска и градска архитектура. Во ридовите над селото има две цркви посветени на Свети Петар и Свети Павле.

 

Островот Голем Град

Археолошките ископувања преземени на островот покажале дека биле населени од хеленистички до средновековни времиња. Траги од различните историски периоди може да се најдат на островот, вклучувајќи ги и црквите од 14 век, Свети Петар и Свети Димитриј. Денес островот е ненаселен. Како дел од Националниот парк Галичица, неговиот редок растителен и животински свет, кој е сочуван низ вековите, е строго заштитен. Може да се патува со брод околу островот, а прошетки на самиот остров се дозволени само во придружба на овластени лица, вработени во паркот. Богатството на овој регион се птиците, кои се основата за постоење на паркот Преспа.

Коњско

Селото Коњско се наоѓа на Преспанското Езеро, во близина на кое се сечат границите на Македонија, Грција и Албанија. Селото ги содржи заштитените остатоци од древна населба, а во близина е една од најубавите плажи на езерото со малата пештерна црква Св. Илија.

 

Отешево

На западниот брег на Препанското езеро во услови на богата шума постои центар за респираторни заболувања, Отешево. Центарот ги користи одличните природни услови, како што се голема надморска височина богата со кислород, незагаден воздух и многу сончеви денови.

Comments

comments

0 Shares
Share
Tweet
Pin